Ben je op zoek naar een uniek en betaalbaar TV-meubel dat perfect in jouw interieur past? Dan is de IKEA Kallax kast wellicht een goede optie. Deze kast is niet alleen functioneel, maar ook nog eens makkelijk te personaliseren met een DIY-project. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je van een Kallax kast een prachtig TV-meubel maakt. Een ander voordeel van het gebruik van een Kallax kast als TV-meubel is dat je de planken kunt gebruiken om decoratieve items en andere accessoires te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s, boeken, planten en andere decoraties op de planken plaatsen om de ruimte nog meer persoonlijkheid te geven. De open structuur van de Kallax kast maakt het ook gemakkelijk om je apparaten en kabels te beheren.

Benodigdheden

  • IKEA Kallax kast (2×2 of 4×2)
  • Boormachine
  • Schroeven
  • Beugels (optioneel)
  • Kabelgoten (optioneel)
  • Planken (optioneel)
  • Verf (optioneel)

Stappenplan

Stap 1: Monteer de Kallax kast De eerste stap is het monteren van de Kallax kast volgens de instructies van IKEA. Afhankelijk van de grootte van je TV kun je kiezen voor een 2×2 of 4×2 kast. Houd er rekening mee dat de kast wat hoger moet zijn dan je TV, zodat je deze op ooghoogte kunt bekijken. Meet de hoogte van je TV op en voeg hier ongeveer 20-30 centimeter aan toe.

Stap 2: Bevestig eventuele planken Als je extra opbergruimte nodig hebt, kun je ervoor kiezen om planken te bevestigen in de kast. Meet de gewenste hoogte en breedte van de planken en zaag deze op maat. Boor vervolgens gaten in de zijkanten van de kast en bevestig de planken met schroeven.

Stap 3: Verf de kast (optioneel) Wil je de kast een andere kleur geven of personaliseren? Dan is dit het moment om de kast te verven. Schuur de kast lichtjes op en breng vervolgens de verf aan. Laat de verf drogen en breng eventueel nog een tweede laag aan.

Stap 4: Bevestig de TV-beugel (optioneel) Als je de TV aan de kast wilt bevestigen, kun je een TV-beugel monteren op de achterkant van de kast. Hiervoor heb je wel een kast met een open achterkant nodig. Meet de juiste hoogte en boor gaten in de achterkant van de kast. Bevestig de TV-beugel met schroeven en zorg ervoor dat deze stevig vast zit.

Stap 5: Verberg de kabels Niets is zo storend als kabels die in het zicht liggen. Om dit te voorkomen, kun je kabelgoten aan de achterkant van de kast bevestigen. Zo blijven de kabels netjes uit het zicht en ziet je TV-meubel er strak en opgeruimd uit.

Stap 6: Personaliseer de kast Tot slot kun je de kast nog verder personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van opbergmanden, lades of decoratieve items op de planken. Zo creëer je een uniek en persoonlijk TV-meubel dat helemaal bij jouw stijl past.

Met deze stappen kun je gemakkelijk een Kallax kast omtoveren tot een praktisch en stijlvol TV-meubel. Door het gebruik van een IKEA kast als basis, kun je dit DIY-project bovendien heel betaal