Hoe is jouw huis of bedrijfspand beveiligd? De afgelopen decennia is de beveiliging van je huis of bedrijfspand steeds belangrijker geworden. Vroeger kon je een touwtje door de brievenbus doen en was de achterdeur altijd geopend. Vanzelfsprekend wel wanneer je thuis was, maar het was voor iedereen erg makkelijk om binnen te komen. Er was weinig aandacht voor veiligheidscampagnes om deuren en ramen op slot te doen als je niet thuis was, waardoor er steeds meer inbraken en diefstallen plaats vonden.

Anno vandaag zien we de aantallen inbraken dalen – al zijn het er nog steeds vele tientallen per dag. Je ziet echter wel steeds meer diefstal overdag, waarbij inbrekers met een ‘babbeltruc’ het huis in komen en juwelen, cash of dure apparatuur stelen. Zeker voor de ‘babbeltruc’ is een beveiligingscamera een goed afschrik én opspoor oplossing. In deze blog gaan we de voordelen van een beveiligingscamera voor je huis of bedrijfspand bespreken en duiken we in de mogelijkheden.

Camera’s schrikken af

Stel je bent een inbreker of een crimineel die een babbeltruc wil uitvoeren. Je loopt een straat in en ziet 2 huizen die je aanstaan. Bij het ene huis zie je een ouderwetse deurbel en staan de gordijnen open. Bij het andere huis zie je een beveiligingscamera bij de voordeur en kun je niet naar binnen kijken. Voor welk huis zal de crimineel kiezen denk je? Dat is nogal een flauwe en retorische vraag: vanzelfsprekend gaan de criminelen kijken bij het huis zonder camera’s.

Beveiligingscamera’s werken dus heel goed als afschrikmiddel. Dat betekent dat een extra barrière opwerpt voor de criminelen, waar ze doorheen moeten breken. Zeker een goede IP-camera schrikt af. Deze ‘InternetProtocol’-camera is namelijk – zoals de naam al doet vermoeden – met het internet verbonden. Slimme IP-camera’s kunnen automatisch beweging detecteren en een pushmelding naar je telefoon sturen – zoals bijvoorbeeld ook bij een slimme videodeurbel. Het grote voordeel van een IP-camera ten opzichte van een videodeurbel is dat je een grotere hoek kunt vastleggen op beeld én meerdere camera’s kunt verbinden aan 1 systeem, waardoor je de oprit en voordeur uit verschillende hoeken kunt zien. Dit zorgt voor weer een extra afschrikmoment voor de criminelen, doordat ze niet eenvoudig hun gezicht van verschillende camera’s weg kunnen houden.

Camera’s helpen bij opsporen

Als je toch slachtoffer bent geworden van een bedrijfsinbraak, babbeltruc of huisinbraak wil je eigenlijk maar een ding: dat de criminelen opgepakt worden. Ja de spullen die gestolen zijn zorgen voor veel gedoe met de verzekering en je krijgt sommige spullen met emotionele waarde niet zomaar terug, uiteindelijk blijven spullen dan ook maar spullen. De kans is namelijk heel groot dat het roofwaar al snel doorverkocht is en je dit nooit weer terugziet.

Des te belangrijker voor je eigen veiligheidsgevoel dat de criminelen wel opgepakt worden. Door de slimme IP-camera’s en beveiligingscamera’s, worden de videobeelden automatisch opgeslagen in de cloud en kun je maanden later de beelden nog opvragen, opslaan en overdragen aan de politie. Uiteindelijk is het aan de politie om de criminelen op te pakken, maar hoe betere videobeelden je hebt; hoe groter de politie ook de slagingskans acht van het oppakken en dus ook meer moeite zal steken in jouw inbraak.

Kortom, beveiligingscamera’s bieden een veel voordelen voor zowel thuisgebruik als voor bedrijven. Door de nieuwe technologie, lagere prijzen en de opkomst van IP-camera’s, bieden beveiligingscamera’s een laagdrempelige manier om je huis & bedrijf (nog) beter te gaan beveiligen.