Of je nu een tuinhuis wilt maken, een vlonder wilt maken, de gevelbekleding wilt aanpakken, dakranden vervangen, windveren vervangen, sierdelen vervangen of juist een uitbouw wilt maken in de vorm van een dakkapel of reguliere uitbouw: in alle gevallen kom je voor de keuze te staan. Ga je voor kunststof panelen of ga je voor houten panelen? Vroeger was de keuze eenvoudig: kunststof was een goedkope optie van slechte kwaliteit die de waarde van je huis negatief beïnvloedt en dus ging je altijd voor hout. Tegenwoordig is dit echter heel anders geworden. Waar je eerst al de opkomst van kunststof kozijnen zag, zie je nu ook de verdere opkomst van kunststof panelen voor veel andere toepassingen gebruikt worden. En dus komt de vraag: kies je voor kunststof of voor hout bij het klussen? In deze blog gaan we de voordelen en nadelen van de beide soorten uitleggen zodat je alle informatie hebt als je gaat shoppen bij bouwmarkt Nederland om vervolgens aan je (ver)bouwklus te beginnen.

Kunststof

Voordelen

  • Kunststofpanelen zijn duurzaam. Hoewel je bij kunststof wellicht niet direct denkt aan duurzaamheid, is dat juist het geval. Kunststofpanelen worden steeds meer gemaakt van gerecycled kunststof, wat altijd duurzamer is dan bijvoorbeeld hout.
  • De prijs. Hoewel de kwaliteit flink is toegenomen bij kunststof panelen, is de prijs van kunststof panelen nog altijd lager dan bij houten panelen.
  • Veel verschillende mogelijkheden. Kunststofpanelen kun je in alle maten, vormen, kleuren en soorten bestellen en kopen. Dat zorgt ervoor dat je kunststof werkelijk waar overal voor kunt gebruiken en je creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan.
  • Weinig tot geen onderhoud. Kunststof kan tegenwoordig alles aan. Een felle zon zorgt niet meer voor vergeling van je panelen en harde wind en regen zorgt niet meer voor extreme aanslag.

Nadelen

  • Kunststof blijft kunststof. Oftewel, hoewel de uitstraling van kunststof enorm verbeterd is, blijft het kunststof. Hoewel dat smaakgevoelig is, zijn er veel Nederlanders die vinden dan kunststof panelen een ‘plastic’ uitstraling hebben en daarom een minder kwalitatieve uitstraling hebben dan hout.

Hout

Voordelen

  • Houten panelen bieden uitstraling. Het nadeel van kunststof is direct het voordeel van hout, namelijk de natuurlijke uitstraling die houten panelen geven. Hoewel je het land kunt indelen tussen praktische mensen die kunststof willen in verband met weinig onderhoud, zijn er ook veel mensen die kunststof juist verafschuwen in verband met de uitstraling. Hout biedt altijd de kwalitatieve uitstraling die velen van ons zoeken bij hun huis.
  • Houten panelen zorgen voor isolatie. Meer dan kunststof panelen zorgen houten panelen voor isolatie. Zowel voor warmte/koude isolatie alsook geluidsisolatie.

Nadelen

  • Hout verandert van kleur. Hout is gevoelig voor weersinvloeden als zon en regen, waardoor de kleur van de houten panelen na verloop van tijd verandert. Voor sommigen juist de charme, voor anderen de reden om ieder jaar de panelen te moeten schilderen.
  • Hout is brandbaar. Hoewel houten panelen – zeker bij gevelbekleding – een speciale behandeling krijgen om de brandbaarheid te verminderen, is hout simpelweg altijd meer gevoelig bij brand dan andere soorten.
  • Onderhoud. Waar veel mensen denken dat je ieder jaar houten panelen moet onderhouden en schilderen, valt dat in de praktijk toch wel mee. Als je de panelen door een professionele schilder laat behandelen, is iedere 5 jaar schilderen vaak voldoende. Aan de andere kant, dat is toch altijd vaker dan bij kunststof panelen.